
Smoke Detector Requirements 

 
Member Legal Services 
Tel  213.739.8282 
Fax  213.480.7724 
July 28, 2005 (revised) 
 
Copyright© 2005, CALIFORNIA ASSOCIATION OF REALTORS® (C.A.R.) Permission is granted to C.A.R. members only to 
reprint and use this material for non-commercial purposes provided credit is given to the C.A.R. Legal Department. Other 
reproduction or use is strictly prohibited without the express written permission of the C.A.R. Legal Department. All rights 
reserved.  

 
Introduction 
 
California law requires smoke detectors to be installed in all "dwelling units 
intended for human habitation." The specific requirements may vary depending 
on the type of property, the number of units and the number of stories of the 
property. 
 
In addition, local climatic conditions give municipalities the opportunity to create 
more stringent requirements. For example, some municipalities accept battery-
operated smoke detectors but others require hard-wired smoke detectors. For 
that reason, it is imperative to check with the local department of building and 
safety to determine the local requirements. 
 
Summarized below are the California state law requirements and additional 
regulations promulgated by the State Fire Marshal.  

Q 1.   How can the owner of a single family home or factory-built home 
comply with the smoke detector law? 

A California law requires that every single-family dwelling and factory-built 
housing have operable smoke detectors that are approved and listed by the 
State Fire Marshal and installed in accordance with the State Fire Marshal's 
regulations.  (Cal. Health & Safety Code § 13113.8.) 

The smoke detectors must be centrally located outside each sleeping area. For 
example, a two-story home with bedrooms upstairs and downstairs would need 
two smoke detectors, one in the hallway outside the bedrooms(s) upstairs and 
one in the hallway outside the bedroom(s) downstairs. 

Furthermore, for any new construction or any additions, alterations, repairs after 
August 14, 1992 that exceeds $1,000 in cost and for which a permit is required, a 
smoke detector must be installed in each bedroom in addition to being centrally 
located in the corridor or area outside the bedroom. 



For new construction only, the smoke detector must be hardwired with a battery 
backup. For all other homes, the smoke detector may be battery operated.  (Cal. 
Health & Safety Code § 13113.7.) 

Sellers must check with the local department of building and safety in which the 
home is located to determine any additional local requirements. 

Q 2.   Does the owner of a single family home or factory-built home have 
any special disclosure requirements when transferring or selling the 
home? 

A Unless exempt (see question below for exemptions), the transferor/seller must 
provide the buyer with a written statement indicating that the property is in 
compliance with the law governing smoke detectors. This requirement may be 
satisfied by using C.A.R. Form SDC. 
 
Delivery of this written statement of compliance to the spouse of a buyer shall be 
deemed delivery to the buyer, unless the contract states otherwise.  (Cal. Health 
& Safety Code § 13113.8(c).) 

Q 3.   What are the exemptions for the seller of a single family home or 
factory-built home from having to provide the written statement of 
compliance? 

A The exemptions are as follows: 

• Transfers that require a copy of a public report be given to the buyer.  
• Transfers pursuant to court order.  
• Transfers during foreclosure or trustee’s sale or through deed in lieu of 

foreclosure (REO transfers are not exempted, however).  
• Transfers by a fiduciary of a trust, decedent’s estate, guardianship or 

conservatorship  
• Transfers between co-owners.  
• Transfers to a spouse or to a child, grandchild, parent, grandparent or 

other direct ancestor or descendant. Transfers between spouses in 
connection with a dissolution of marriage or similar proceeding.  

• Transfers by the State Controller pursuant to the Unclaimed Property Law.  
• Transfers as a result of failure to pay property taxes.  

(Cal. Health & Safety Code § 13113.8(d).) 

Q 4.   How can the owner of a Condominium, Stock Cooperative, Time-
Share Project, Duplex, or Multi-Unit Apartment Complex comply with the 
smoke detector law? 



ACalifornia law requires that every condominium, stock cooperative, time-share 
project, duplex or apartment complex have operable smoke detectors that are 
approved and listed by the State Fire Marshal and installed in accordance with 
the State Fire Marshal's regulations.  (Cal. Health & Safety Code § 13113.7.) 

A written statement of compliance is not required for these types of dwelling units 
when transferring the property. 
 
The owner or landlord is responsible for testing and maintaining smoke detectors 
in lodging houses and the common stairwells of apartment complexes and other 
multiple dwelling complexes. 
 
The tenant has a duty to notify the manager or owner if the tenant becomes 
aware of an inoperable smoke detector within his or her unit. The owner or 
authorized agent is not in violation for a deficient smoke detector if he or she has 
not received notice of the deficiency from the tenant.  (Cal. Health & Safety Code 
§ 13113.8(e).) 
 
The location requirements and the type of the smoke detectors to be used is 
exactly the same as for single family homes as discussed in Question 1. 

Q 5.   How can the seller or transferor of a used mobilehome or used 
manufactured home comply with the smoke detector law? 

A. California law requires that every used mobilehome or used manufactured 
home have an operable smoke detector on the date of transfer of title.  (Cal. 
Health & Safety Code § 18029.6.) 
 
A written statement of compliance is not required for these types of properties, if 
within 45 days prior to the date of transfer of title, the transferor signs a 
declaration stating that each smoke detector in the manufactured home or 
mobilehome is operable on the date that the declaration is signed.  (Cal. Health & 
Safety Code § 18029.6(b).) 

Q 6.   What is the definition of "used" mobilehome or "used" manufactured 
home? 

A "Used manufactured home" or "used mobilehome," means a manufactured 
home or mobilehome that was previously sold and registered or titled with the 
department, or with an appropriate agency or authority, or any other state, 
District of Columbia, territory or possession of the United States or a foreign 
state, province, or country.  (Cal. Health & Safety Code § 18014.)   
 
For additional information about mobilehomes or manufactured homes and the 



agency that regulates them in California, please see the legal memorandum 
titled Mobilehomes. 

Q 7.   Where can I find more information about this law? 

A. This memorandum is just one of the many legal publications and services 
offered by C.A.R. to its members. For a complete listing of C.A.R.’s legal 
products and services, please visit C.A.R. Online at www.car.org . 
 
Readers who require specific advice should consult an attorney. C.A.R. members 
requiring legal assistance may contact C.A.R.’s Member Legal Hotline at 
213.739.8282, Monday through Friday, 9:00 A.M. to 6:00 P.M. C.A.R. members 
who are broker-owners, office managers, or Designated REALTORS® may 
contact the Member Legal Hotline at 213.739.8350 to receive expedited service. 
Members may also fax or e-mail inquiries to the Member Legal Hotline at 
213.480.7724 or legal_hotline@car.org. Written correspondence should be 
addressed to: 
 
California Assocation of REALTORS® 
Member Legal Services 
525 South Virgil Avenue 
Los Angeles, California 90020 

 

http://www.car.org/index.php?id=MzA1MjI=
http://www.car.org/
mailto:legal_hotline@car.org

